Tuńczyk w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami
219.5 kcal /
919.1 kJKalorie
919.1 kJKalorie
22.1 gBiałko
4.3 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g tuńczyka, świeżego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 1 ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 400 g pomidorów, dojrzałych bez skóry i pestek, pokrojonych na kawałki
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia koszyczka
- 15 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 50 g zielonych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niego tuńczyka, oprószyć ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki oregano, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 5. Pomidory zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe ¾ łyżeczki soli, pozostałą 1 łyżeczkę oregano, oliwę, kapary i oliwki gotować5 min/100°C/obr. 1. W tym czasie koszyczek natłuścić od wewnątrz oliwą, umieścić w nim odważonego wcześniej tuńczyka.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, gotować na parze7-10 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Tuńczyka ułożyć na półmisku, polać sosem pomidorowym.
- Tuńczyka w sosie pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem gotowanych ziemniaków, ryżu lub kaszy kuskus.