Tuńczyk w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
219.5 kcal /
919.1 kJ
Kalorie
22.1 gBiałko
4.3 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g tuńczyka, świeżego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • 400 g pomidorów, dojrzałych bez skóry i pestek, pokrojonych na kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia koszyczka
  • 15 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 50 g zielonych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niego tuńczyka, oprószyć ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki oregano, dokładnie wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 5. Pomidory zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pozostałe ¾ łyżeczki soli, pozostałą 1 łyżeczkę oregano, oliwę, kapary i oliwki gotować5 min/100°C/obr. 1. W tym czasie koszyczek natłuścić od wewnątrz oliwą, umieścić w nim odważonego wcześniej tuńczyka.
  4. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, gotować na parze7-10 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Tuńczyka ułożyć na półmisku, polać sosem pomidorowym.
  5. Tuńczyka w sosie pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem gotowanych ziemniaków, ryżu lub kaszy kuskus.
Przewijanie do góry