Tortille
135.8 kcal /
568.2 kJKalorie
568.2 kJKalorie
3.1 gBiałko
23.9 gWęglowodany
2.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 430 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 70 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki soli
- 40 g oleju
- 250 g wodygorącej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, mąkę kukurydzianą i sól, wymieszać2 s/obr. 7.
- Dodać olej i wodę, wymieszać10 s/obr. 7, następnie wyrobić Ciasto /1 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 45 min.
- Ciasto podzielić na 16 równych części. Rozwałkować każdą część na delikatnie oprószonej mąką powierzchni lub pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na cienkie, okrągłe placki (Ø ok. 18 cm). Smażyć kolejno na suchej, nieprzywierającej patelni, ok. 1 min z każdej strony. Usmażone placki układać jeden na drugim i pozostawić w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania lub przykryć ściereczką kuchenną, aby nie ostygły i pozostały miękkie. Tortille podawać na ciepło z wybranymi dodatkami.