Tort orzechowo-makowy
778.6 kcal /
3259.6 kJKalorie
3259.6 kJKalorie
13.1 gBiałko
46.6 gWęglowodany
61.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Blaty orzechowo-makowe: 200
- g rodzynek
- 170 g wódki
- 8 jajek
- 1 szczypta soli
- 200 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 200 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 200 g migdałów, ze skórką
- 200 g maku
- 150 g mleka
- 200 g cukru pudru
- 70 g miodu
- 20 g bułki tartej
- Krem: 150
- g cukru pudru
- 600 g masła bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- orzechy włoskie, łuskane, połówki (ok. 50g), do dekoracji
- gorzka czekolada, o zawartości min. 50% kakao (ok. 20g), tarta, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki i wódkę, odstawić na 1 godz. Po tym czasie rodzynki odsączyć, odstawić, wódkę z namaczania zachować.
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać3-6 min/obr. 3lub do uzyskania konsystencji sztywnej piany.Zdjąć motylek.Ubitą pianę przełożyć do dużej miski, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, orzechy włoskie i migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mak, zmielić20 s/obr. 10. Mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żółtka, mleko, cukier puder i miód, podgrzewać10 min/90°C/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać namoczone rodzynki, rozdrobnione orzechy i bułkę tartą, wymieszać10 s/obr. 4. Masę przekładać partiami do miski z pianą z białek, delikatnie wymieszać kopystką, następnie przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać.
- Piec 50-60 min (180°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Upieczone ciasto orzechowo-makowe ostrożnie wyjąć z formy, odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia na ok. 2 godz., następnie przekroić wzdłuż na 3 równe blaty, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło, ubijać3 min/obr. 3.
- Dodać 20 g wódki z namaczania rodzynek i kakao, wymieszać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Pierwszy blat ciasta orzechowo-makowego położyć na talerzu, zaczynając od środka blatu delikatnie nasączyć go ⅓ wódki pozostałej z namaczania rodzynek. Nałożyć ¼ kremu i rozsmarować. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, czynności powtarzać. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, udekorować orzechami włoskimi i czekoladą. Odstawić do lodówki na min. 1 godz. i podawać po schłodzeniu.