Torcik truskawkowo-serowy na zimno
211.8 kcal /
886.2 kJKalorie
886.2 kJKalorie
9.2 gBiałko
33.2 gWęglowodany
5.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód biszkoptowy: 3
- jajka
- 75 g cukru
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 60 g mąki pszennej
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- Galaretka: 350
- g wody
- 1 opakowaniegalaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej (ok. 70g)
- Masa truskawkowo-sernikowa: 100
- g wodygorącej, do rozpuszczenia żelatyny
- 25 g żelatyny w proszku
- 250 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki, w temp. pokojowej
- 500 g serka homogenizowanego, waniliowego w temp. pokojowej
- 200 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
- 50 – 80 g cukru pudru
- 300 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- liście mięty, świeże do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 22 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubijać8 min/37°C/obr. 4.
- Dodać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec 20 min (170°C). Po upieczeniu upuścić biszkopt w formie na blat lub podłogę z wysokości ok. 40 cm. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie wyjąć z tortownicy i usunąć papier do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać galaretkę, podgrzewać4 min/90°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić momentu, aż galaretka zacznie lekko tężeć, lecz nadal pozostanie płynna (min. 45 min).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę i żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, serek homogenizowany, jogurt i cukier, zmiksować45 s/obr. 7. Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę masy i ponownie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać truskawki, rozdrobnić2 s/obr. 4.
- Ostudzony biszkopt wyjąć z tortownicy, usunąć papier do pieczenia, następnie przekroić poziomo na 2 równe blaty. Dolny blat umieścić ponownie w tortownicy (Ø 22 cm). Nałożyć masę truskawkowo-serową, przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki do momentu, aż przygotowana wcześniej galaretka będzie miała odpowiednią konsystencję.
- Na wierzchu torciku ułożyć truskawki i liście mięty, następnie ostudzoną, lekko tężejącą galaretką zalać powierzchnię ciasta. Odstawić do lodówki na min. 5 godz. (lub na całą noc). Torcik truskawkowo-sernikowy podawać jako deser.