Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym - Przepisy na Thermomix

Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
538.5 kcal /
2253 kJ
Kalorie
12.6 gBiałko
50.6 gWęglowodany
33 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopt czekoladowy: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • Żelka z czarnej porzeczki: 400
  • g czarnych porzeczek, świeżych
  • 400 g czarnych porzeczek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Krem z masłem orzechowym i kajmakiem: 500
  • g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 270 g masła orzechowego schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 180 g masy kajmakowej schłodzonej, podzielonej na kawałki
  • Przełożenie: 250 – 300
  • g czarnej herbaty, zaparzonej niezbyt mocnej
  • Drip czekoladowy i dekoracja: 150
  • g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 – 30 g mleka (opcjonalnie)
  • rurki waflowe pralinki, czekoladki itp., do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić15 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
  4. Dodać wokół motylka rozdrobnioną czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 40-45 min (170°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku (ok. 3 godz.), następnie wyjąć z formy. Jeśli biszkopt jest wypukły, ściąć i usunąć wypukłą część. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe blaty, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć porzeczki, dodać cukier, gotować5 min/100°C/obr. 2. W tym czasie w kubku wymieszać wodę i żelatynę, odstawić na 5 min do napęcznienia. Ugotowane porzeczki przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać przetarte porzeczki, dodać napęczniałą żelatynę, podgrzewać2 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę porzeczkową przelać do tortownicy, odstawić do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć mascarpone, masło orzechowe i kajmak, ubijać15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ubijać kolejne15-25 s/obr. 4.Zdjąć motylek.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej herbatę, odstawić.
  9. Na paterze lub podstawce do tortów ułożyć pierwszy (dolny) blat biszkoptowy. Nałożyć rant cukierniczy (opcjonalnie, patrz wskazówka). Zaczynając od środka blatu, delikatnie nasączyć biszkopt herbatą za pomocą łyżeczki. Nałożyć 2 łyżki kremu i rozprowadzić, tworząc cienką warstwę. Ostrożnie usunąć folię spożywczą z żelki i ułożyć ją na środku blatu biszkoptowego. Pusty margines dookoła wypełnić kremem, następnie pokryć żelkę kolejnymi 2 łyżkami kremu, tworząc cienką warstwę. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, nasączyć połową pozostałej herbaty. 2-3 łyżki kremu odłożyć do posmarowania wierzchu, a pozostały krem wyłożyć na drugi blat i równomiernie rozprowadzić. Przykryć trzecim blatem i nasączyć go pozostałą herbatą. Wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, na bokach tortu delikatnie rozsmarować nadmiar kremu w taki sposób, aby były widoczne warstwy biszkoptu. Tort odstawić do lodówki na min. 6 godz. Umyć naczynie miksujące.
  10. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. Sprawdzić konsystencję polewy, jeśli jest za gęsta, dodać mleko, podgrzewać kolejną1 min/50°C/obr. 2. Polewę przelać do rękawa cukierniczego, następnie odciąć końcówkę, tworząc otwór o Ø 2-3 mm. Polewą udekorować całą powierzchnię tortu tak, aby polewa spływała na boki. Tort można dodatkowo udekorować według własnego uznania, np. czekoladkami, pralinkami, rurkami waflowymi. Tort odstawić do lodówki na min. 1 godz. do stężenia polewy (lub na całą noc). Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym podawać jako deser.
Przewijanie do góry