Tiramisu na kawie zbożowej
296.4 kcal /
1240.2 kJKalorie
1240.2 kJKalorie
6.5 gBiałko
28.9 gWęglowodany
17.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 jajka sparzone
- 1 żółtko ze sparzonego jajka
- 120 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g cukru wanilinowego
- 500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 380 g wody
- 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej Inka® Klasyczna (3 łyżki), plus dodatkowo 1-1½ łyżki do oprószenia
- 300 g biszkoptów lady fingers (podłużnych, patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy, ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać ser mascarpone, ubijać30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kawę zbożową, gotować5 min/95°C/obr. 1. Przelać do płytkiego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej biszkopty. Polowę odważonych biszkoptów zanurzyć na kilka sekund w przygotowanej kawie zbożowej, aby nasiąkły płynem, ale się nie rozpadły, następnie ułożyć na dnie prostokątnej formy (30 x 20 x 6 cm). Rozprowadzić połowę masy mascarpone na warstwie biszkoptów, wyrównać kopystką. Czynności powtórzyć dla pozostałych składników. Naczynie z tiramisu przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 5 godz. Tiramisu oprószyć kawą zbożową bezpośrednio przed podaniem.
