Tiramisu na kawie zbożowej

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
296.4 kcal /
1240.2 kJ
Kalorie
6.5 gBiałko
28.9 gWęglowodany
17.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 jajka sparzone
  • 1 żółtko ze sparzonego jajka
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 380 g wody
  • 15 g kawy zbożowej, rozpuszczalnej Inka® Klasyczna (3 łyżki), plus dodatkowo 1-1½ łyżki do oprószenia
  • 300 g biszkoptów lady fingers (podłużnych, patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy, ubijać6 min/obr. 4.
  2. Dodać ser mascarpone, ubijać30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kawę zbożową, gotować5 min/95°C/obr. 1. Przelać do płytkiego naczynia, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej biszkopty. Polowę odważonych biszkoptów zanurzyć na kilka sekund w przygotowanej kawie zbożowej, aby nasiąkły płynem, ale się nie rozpadły, następnie ułożyć na dnie prostokątnej formy (30 x 20 x 6 cm). Rozprowadzić połowę masy mascarpone na warstwie biszkoptów, wyrównać kopystką. Czynności powtórzyć dla pozostałych składników. Naczynie z tiramisu przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 5 godz. Tiramisu oprószyć kawą zbożową bezpośrednio przed podaniem.
Przewijanie do góry