Thermomix® Party

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1330.1 kcal /
5565.3 kJ
Kalorie
42.6 gBiałko
155.4 gWęglowodany
61.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Masło: 500
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu w temp. pokojowej
  • Chałka – waniliowa kruszonka: 40
  • g mąki pszennej typu 450
  • 40 g mąki krupczatki typu 450
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • Chałka: 100
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 150 g mleka
  • 150 g maślanki pozostałej po przygotowaniu masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka rozmiar M
  • 560 g mąki pszennej typu 450
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego
  • (opcjonalnie)
  • 2 białka roztrzepane
  • Sorbet z mrożonych owoców: 25 – 50
  • g cukru (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 450 – 500 g owoców, mrożonych np. truskawek, malin, mango, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 – 200 g banana, dojrzałego (1-2 szt.), pokrojonego na kawałki
  • Napój pomarańczowo-cytrynowy: 1
  • pomarańcza duża, bez białych błonek, pokrojona w ćwiartki
  • 1 cytryna bez białych błonek, przekrojona na pół
  • 30 g cukru (patrz wskazówka)
  • 150 g kostek lodu (ok. 10 sztuk, patrz wskazówka)
  • 600 – 800 g wody mineralnej, niegazowanej
  • Surówka wielowarzywna: 250
  • g białej kapusty pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 60 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
  • 50 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 50 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 50 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g cukru
  • 5 g miodu
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • Zupa jarzynowa i danie na Varomie: 40
  • g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 filet z piersi kurczaka podwójny (400-700g), bez skóry, pokrojony w kawałki (ok. 2 x 2 x 1 cm)
  • 1 – 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 60 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor (ok. 180g), przekrojony na pół
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 120 g różyczek brokułu
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g makaronu, suchego (kokardki, muszelki, orzo zacierki), o długim czasiegotowania (min. 12 min, patrz wskazówka)
  • 200 g warzyw, mieszanych świeżych (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na kawałki
  • 200 g warzyw, mieszanych świeżych (np. cukinii, marchewki, dyni), pokrojonych na wstążki (patrz wskazówka)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu 18% tłuszczu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać1-2 min/obr. 4, sprawdzić konsystencję, w razie potrzeby wydłużyć czas ubijania.
  2. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, oddzielając masło od maślanki. Masło przepłukać pod zimną wodą, dokładnie odciskając płyn kopystką. Uformować w osełkę. Masło podawać po schłodzeniu jako dodatek do pieczywa. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do suchego naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier waniliowy, dodać masło, wymieszać15-20 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, mleko, żółtka i jajka, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać mąkę, sól i drożdże, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 50°C. Ciasto na chałkę przełożyć na blat, podzielić na 2 części, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po cieście. W tym czasie z pierwszej części ciasta uformować trzy równe wałeczki (dł. ok. 45 cm), następnie zapleść z nich warkocz. Przełożyć na przygotowaną blachę. Czynności powtórzyć dla pozostałej części ciasta, układając chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Chałki posmarować roztrzepanymi białkami za pomocą pędzelka i posypać kruszonką. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące
  7. Blachę z chałkami włożyć do piekarnika, podgrzewać 15 min (50°C), następnie zwiększyć temp. piekarnika do 180°C i piec 20-25 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Chałkę z waniliową kruszonką podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury.
  8. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić5 s/obr. 10.
  9. Dodać owoce, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać banan, zmiksować10-15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  11. Założyć motylek, wymieszać30 s/obr. 4. Sorbet z mrożonych owoców podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w zamrażalniku.
  12. Do naczynia miksującego włożyć pomarańczę i cytrynę, dodać cukier i kostki lodu, zmiksować20 s/obr. 10.
  13. Dodać wodę, zmiksować10 s/obr. 6. Napój pomarańczowo-cytrynowy podawać schłodzony.
  14. Do naczynia miksującego włożyć białą kapustę, marchewkę, czerwoną cebulę, paprykę, jabłka, ogórki kiszone, natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Surówkę wielowarzywną podawać jako dodatek do wybranych potraw.
  15. Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać 1-2 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski, dodać kurczaka i przyprawę uniwersalną, wymieszać kopystką (patrz wskazówka).
  16. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostały 1 ząbek czosnku, dodać pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  17. Dodać pomidor i paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  18. Dodać brokuły, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sól, pieprz i makaron. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej zamarynowanego kurczaka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego warzywa, gotować na parze20-25 min/Varoma//obr. 1(patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, kurczaka i warzywa przełożyć na półmisek, na którym danie będzie podawane. Zupę przelać do wazy.
  19. Do naczynia miksującego wlać 150 g zupy, dodać śmietanę, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Powstałym sosem polać kurczaka i warzywa. Zupę jarzynową i danie na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry