Trifle z truskawkami
507.8 kcal /
2124.6 kJKalorie
2124.6 kJKalorie
11.1 gBiałko
56.8 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Biszkopt: masło do natłuszczenia tortownicy
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 120 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- Masa budyniowa: 80
- g cukru
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1000 g mleka 3,2% tłuszczu
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- Bita śmietana: 400
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, dodać ocet balsamiczny, wymieszać, odstawić do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzać6 min/37°C/obr. 4. Następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać, wsypując wokół motylka i omijając noże, mąkę i sól, wymieszać4 s/obr. 3.
- Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i delikatnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy, piec 20-25 min (180°C). Umyć naczynie miksujące. Biszkopt po upieczeniu odstawić do przestygnięcia na ok. 10 min, następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie pokroić w 1 cm kostkę, odstawić. W tym czasie przygotować masę budyniową i bitą śmietanę.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skrobię ziemniaczaną, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy, podgrzać10 min/90°C//obr. 3. Budyń przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Przygotować 8 wysokich pucharków, na dnie każdego ułożyć kawałki biszkoptu, następnie kilka truskawek, dodać warstwę masy budyniowej, a wierzch udekorować bitą śmietaną. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Trifle z truskawkami podawać schłodzone.