Trifle z truskawkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
507.8 kcal /
2124.6 kJ
Kalorie
11.1 gBiałko
56.8 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Biszkopt: masło do natłuszczenia tortownicy
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • Masa budyniowa: 80
  • g cukru
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1000 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • Bita śmietana: 400
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, dodać ocet balsamiczny, wymieszać, odstawić do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzać6 min/37°C/obr. 4. Następnie ubijać6 min/obr. 4.
  4. Dodać, wsypując wokół motylka i omijając noże, mąkę i sól, wymieszać4 s/obr. 3.
  5. Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i delikatnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy, piec 20-25 min (180°C). Umyć naczynie miksujące. Biszkopt po upieczeniu odstawić do przestygnięcia na ok. 10 min, następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie pokroić w 1 cm kostkę, odstawić. W tym czasie przygotować masę budyniową i bitą śmietanę.
  6. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skrobię ziemniaczaną, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy, podgrzać10 min/90°C//obr. 3. Budyń przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  8. Przygotować 8 wysokich pucharków, na dnie każdego ułożyć kawałki biszkoptu, następnie kilka truskawek, dodać warstwę masy budyniowej, a wierzch udekorować bitą śmietaną. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Trifle z truskawkami podawać schłodzone.
Przewijanie do góry