Trufle rumowe
269 kcal /
1127 kJKalorie
1127 kJKalorie
2.6 gBiałko
23.1 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g śmietany, 36% tłuszczu
- 150 g miodu wielokwiatowego
- 400 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100 g białego rumu
- 200 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać miód, gotować8 min/95°C/obr. 3.
- Dodać czekoladę i masło, podgrzewać5 min/50°C/obr. 3.
- Założyć motylek.Dodać rum, wymieszać3 min/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego pozostawić do ostudzenia na 30 min.
- Następnie wymieszać3 min/obr. 4. W tym czasie formę (25 x 25 cm), wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała za rant, odstawić.
- Zawartość naczynia miksującego przelać do formy, następnie włożyć do zamrażalnika na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Wyjąć formę z zamrażalnika, następnie masę czekoladową pokroić na kwadraty 2 x 2 cm, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mleczną czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać3 min/50°C/obr. 3. Trufle udekorować powstałą polewą czekoladową. Włożyć do zamrażalnika na ok. 15 min.
- Trufle rumowe podawać jako deser lub przekąskę.