Trufle rumowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
269 kcal /
1127 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
23.1 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 150 g miodu wielokwiatowego
  • 400 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g białego rumu
  • 200 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać miód, gotować8 min/95°C/obr. 3.
  2. Dodać czekoladę i masło, podgrzewać5 min/50°C/obr. 3.
  3. Założyć motylek.Dodać rum, wymieszać3 min/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego pozostawić do ostudzenia na 30 min.
  4. Następnie wymieszać3 min/obr. 4. W tym czasie formę (25 x 25 cm), wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała za rant, odstawić.
  5. Zawartość naczynia miksującego przelać do formy, następnie włożyć do zamrażalnika na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  6. Wyjąć formę z zamrażalnika, następnie masę czekoladową pokroić na kwadraty 2 x 2 cm, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć mleczną czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać3 min/50°C/obr. 3. Trufle udekorować powstałą polewą czekoladową. Włożyć do zamrażalnika na ok. 15 min.
  8. Trufle rumowe podawać jako deser lub przekąskę.
Przewijanie do góry