Spaghetti z cukinii z warzywnym sosem pomidorowym (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
195 kcal /
815.9 kJ
Kalorie
3.9 gBiałko
18.4 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 50 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 100 g bakłażana pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 ggrzybów, suszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 200 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować cukinię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą cukinią. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, natkę pietruszki, czerwoną paprykę, zieloną paprykę, bakłażan, grzyby i czosnek, dodać oliwę, sól, pieprz i wędzoną paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 5, następnie dusić10 min/120°C//obr. .
  4. Dodać przecier pomidorowy, dusić5 min/120°C//obr. .
  5. Dodać spiralizowaną cukinię, wymieszać kopystką, pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 2 min, aby cukinia zmiękła. Spaghetti z cukinii z warzywnym sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane natką pietruszki.
Przewijanie do góry