Sycylijskie arancini z mięsem
35.2 kcal /
147.4 kJKalorie
147.4 kJKalorie
1.1 gBiałko
2.3 gWęglowodany
2.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Gotowanie ryżu: 1200
- g wody
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- 400 g ryżu do risotto np. arborio
- 25 g masła
- 80 g sera parmezan, tartego
- 1 szczypta szafranu, mielonego
- 1 jajko
- Mięsne nadzienie: 40
- g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 30 g pieczarek pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g zielonegogroszku, mrożonego
- Arancini: 300
- g sera mozzarella pokrojonego na 1 cm kawałki
- 2 jajka roztrzepane
- bułka tarta ilość do panierowania
- olej ilość dogłębokiego smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Dodać ryż, gotować13 min/100°C//obr. 1. Ugotowany ryż przecedzić przez koszyczek, przełożyć do miski.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowanym ryżem, odważyć do niej masło i ser parmezan, dodać szafran, pozostałą ½-1 łyżeczkę soli i jajko, wymieszać dokładnie kopystką. Miskę zakryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Rozdrobnioną cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso mielone, dusić kolejne2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, pieczarki, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać groszek, gotować10 min/100°C//obr. 1. Mięsne nadzienie przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje ryżu i zwilżonymi dłońmi formować placek (grubość 1 cm), na środek nakładać 1 łyżeczkę nadzienia mięsnego i kawałek mozzarelli, następnie zlepić, formując kulę z nadzieniem w środku (Ø 6-7 cm). W ten sam sposób przygotować pozostałe arancini. Arancini obtaczać kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- W dużej patelni rozgrzać olej. Arancini ostrożnie kłaść na gorący olej, smażyć na średniej mocy palnika do uzyskania złotobrązowego koloru (ok. 2 min). Usmażone arancini wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Sycylijskie arancini z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
