Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
690.3 kcal /
2890 kJKalorie
2890 kJKalorie
10.3 gBiałko
38.3 gWęglowodany
56.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Szparagi i ziemniaki: 600
- g wody
- 5 g masła (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 700 – 750 g ziemniaków małych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- 700 – 1000 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek (patrz wskazówka)
- 700 – 1000 g białych szparagów ogrubości ok. 1 cm, obranych, bez zdrewniałych końcówek (patrz wskazówka)
- Sos holenderski: 250
- g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g wody
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 żółtka
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać masło. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć solą i cukrem. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, układając je warstwowo, każdą warstwę obróconą o 90° w stosunku do poprzedniej, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma ze szparagami. Ustawić30 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Po 10-15 min kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, roztopić4 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i sok z cytryny, dodać żółtka, sól i pieprz, podgrzewać2 min/70°C/obr. 4. Następnie podgrzewać kolejne4-5 min/70°C/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać roztopione masło na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu.