Spread malinowo-orzechowy
313.1 kcal /
1311 kJKalorie
1311 kJKalorie
3.4 gBiałko
13.9 gWęglowodany
27.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g malin, liofilizowanych (patrz wskazówka)
- 120 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 120 g masła klarowanego podzielonego na kawałki
- 115 g pasty orzechowej (patrz wskazówka)
- 115 g masła orzechowego niesolonego
- 375 g pasty pralinowej (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć maliny, zmielić30 s/obr. 10. Puder z malin przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, roztopić4 min 30 s/50°C/obr. 2.
- Dodać pastę orzechową i pastę pralinową, zmiksować30 s/obr. 5.
- Dodać przygotowany wcześniej puder z malin, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki, aż masa stężeje (patrz wskazówka). Spreadu malinowo-orzechowego używać do wybranych przepisów na ciasta i desery lub podawać w pucharkach po schłodzeniu jako samodzielny deser.
