Świąteczna szarlotka z korzenną nutą
315 kcal /
1317 kJKalorie
1317 kJKalorie
5 gBiałko
42 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 160 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajko
- 60 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania ciasta
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker®
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker®
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 800 – 850 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny, suszonej
- 40 g miodu, płynnego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika igrzanego wina Dr. Oetker®
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, 1 jajko, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, wymieszać30 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Odkroić ⅓ ciasta, zawinąć w folię i odstawić do lodówki. Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkować (grubość 3-4 mm) i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych do obciążenia albo ustawić niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie zdjąć papier do pieczenia i obciążniki. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić1 s/obr. 6.
- Dodać 400-425 g jabłek, 25 g rodzynek, 25 g żurawiny, 20 g miodu, 10 g skrobi i 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400-425 g jabłek, 25 g rodzynek i 25 g żurawiny, dodać 20 g miodu, 10 g skrobi i 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi jabłkami, dokładnie wymieszać kopystką. Nadzienie przełożyć na podpieczony spód i wyrównać kopystką. Pozostałą ⅓ ciasta rozwałkować na oprószonym mąką blacie, foremką w kształcie choinki wyciąć ciasteczka i ułożyć je na wierzchu szarlotki (ciasteczka mogą nachodzić na siebie). Pozostałe jajko roztrzepać i posmarować nim za pomocą pędzelka wierzch ciasta, posypać cukrem. Szarlotkę włożyć do piekarnika i od razu obniżyć temp. do 180°C. Piec 50 min (180°C). Świąteczną szarlotkę podawać na ciepło lub po ostudzeniu.