Sos maślany (sos beurre blanc)
627.1 kcal /
2623.6 kJKalorie
2623.6 kJKalorie
1.3 gBiałko
3.9 gWęglowodany
67.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 25 g białego octu winnego
- ½
- łyżeczki soli
- 250 g masła bardzo zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino, ocet i sól. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować6 min/100°C/obr. 2(płyn powinien wyparować niemal całkowicie).
- Dodać masło, podgrzewać3 min/55°C/obr. 2.5. Sos maślany podawać bezpośrednio po przygotowaniu do ryby gotowanej na parze lub pieczywa.