Sos maślany (sos beurre blanc)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
627.1 kcal /
2623.6 kJ
Kalorie
1.3 gBiałko
3.9 gWęglowodany
67.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 25 g białego octu winnego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 250 g masła bardzo zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać wino, ocet i sól. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować6 min/100°C/obr. 2(płyn powinien wyparować niemal całkowicie).
  3. Dodać masło, podgrzewać3 min/55°C/obr. 2.5. Sos maślany podawać bezpośrednio po przygotowaniu do ryby gotowanej na parze lub pieczywa.
Przewijanie do góry