Sos majonezowy z pomidorami i kolendrą
320.5 kcal /
1341.9 kJKalorie
1341.9 kJKalorie
2.8 gBiałko
6.5 gWęglowodany
32.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 15 g kolendry, świeżej tylko liście
- 30 g suszonych pomidorów, w oleju
- 150 g majonezu
- 100 – 150 g jogurtu naturalnegogęstego
- 100 – 150 g jogurtu typugreckiego
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majonez, jogurt, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
- Sos majonezowy z pomidorami i kolendrą podawać jako dodatek do jajek, mięs, wędlin i serów.