Sos jogurtowo-miętowy
93.5 kcal /
391.1 kJKalorie
391.1 kJKalorie
10.4 gBiałko
8.1 gWęglowodany
2.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 330 g jogurtu typu islandzkiego, skyru podzielonego na kawałki
- 10 gałązek mięty pieprzowej, świeżej tylko liście
- 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
- 1 łyżeczka liści kolendry, suszonej
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawygaram masala
- ¼ – ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- ⅓
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć skyr, miętę, kolendrę i czosnek, dodać przyprawę garam masala, paprykę, sól, pieprz i sok z limonki, zmiksować5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować5 s/obr. 10. Sos miętowy podawać schłodzony jako dodatek do innych potraw (patrz wskazówka).
