Sos jogurtowo-miętowy

⏱️ 15 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
93.5 kcal /
391.1 kJ
Kalorie
10.4 gBiałko
8.1 gWęglowodany
2.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 330 g jogurtu typu islandzkiego, skyru podzielonego na kawałki
  • 10 gałązek mięty pieprzowej, świeżej tylko liście
  • 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
  • 1 łyżeczka liści kolendry, suszonej
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawygaram masala
  • ¼ – ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć skyr, miętę, kolendrę i czosnek, dodać przyprawę garam masala, paprykę, sól, pieprz i sok z limonki, zmiksować5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować5 s/obr. 10. Sos miętowy podawać schłodzony jako dodatek do innych potraw (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry