Sos jabłkowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
100.7 kcal /
421.3 kJ
Kalorie
0.4 gBiałko
26.5 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 750 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy, gotować9 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować na purée20 s/obr. 5lub do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Przełożyć do innego naczynia. Sos jabłkowy podawać na gorąco lub na zimno.
Przewijanie do góry