Sos holenderski – 500 ml

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
722.2 kcal /
3023.8 kJ
Kalorie
9.6 gBiałko
2.2 gWęglowodany
76 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g wody
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 350 g masła pokrojonego na kawałki
  • 8 żółtek
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i sok z cytryny, dodać masło, żółtka, sól i pieprz, uruchomić Zagęszczanie/80°C. Sos holenderski podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry