Sos cytrynowy z awokado i szynką
320 kcal /
1342 kJKalorie
1342 kJKalorie
7 gBiałko
10 gWęglowodany
28 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 80 g szynkigotowanej, pokrojonej w kostkę
- 20 g oleju
- 20 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 – 2 awokado (ok. 170g), dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szynkę i olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, gotować2 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wodę, śmietanę, sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego i sól, gotować7 min/100°C/obr. 2.
- Dodać awokado i pieprz, rozdrobnić7 s/obr. 4.5.
- Dodać pomidorki i szczypiorek, podgrzewać3 min/90°C//obr. .
- Sos cytrynowy z awokado i szynką podawać z ulubionym makaronem.
