Sos cytrynowy z awokado i szynką

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
320 kcal /
1342 kJ
Kalorie
7 gBiałko
10 gWęglowodany
28 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g szynkigotowanej, pokrojonej w kostkę
  • 20 g oleju
  • 20 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 awokado (ok. 170g), dojrzałe, pokrojone na kawałki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać szynkę i olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać mąkę, gotować2 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać wodę, śmietanę, sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego i sól, gotować7 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać awokado i pieprz, rozdrobnić7 s/obr. 4.5.
  6. Dodać pomidorki i szczypiorek, podgrzewać3 min/90°C//obr. .
  7. Sos cytrynowy z awokado i szynką podawać z ulubionym makaronem.
Przewijanie do góry