Sos boloński z cielęciną (dla dzieci)
92.2 kcal /
385.2 kJKalorie
385.2 kJKalorie
6.2 gBiałko
5.3 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 130 g cielęciny pokrojonej na ok. 2 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
- 4 pomidory śliwkowe (ok. 400g), obrane, bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 30 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta tymianku, suszonego
- 1 szczypta cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cielęcinę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć seler, czosnek i marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić4 min/120°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną cielęcinę i tymianek, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnione pomidory i cukier, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Sos boloński z cielęciną podawać na ciepło jako dodatek do makaronu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.