Sos beszamelowy
123.3 kcal /
515.8 kJKalorie
515.8 kJKalorie
3.4 gBiałko
9.2 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać6 min/90°C/obr. 4. Sos beszamelowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub użyć do wybranego przepisu.