Sos béarnaise
619.7 kcal /
2594.7 kJKalorie
2594.7 kJKalorie
8.3 gBiałko
1.7 gWęglowodany
65 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 – 5 gałązek estragonu, świeżego tylko liście, łodyżki zachować
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 80 g białego octu winnego
- 180 g masła pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć estragon, rozdrobnić2 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ocet i łodyżki estragonu przekrojone na pół, gotować4 min 30 s/100°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do koszyczka umieszczonego w misce. Cebulę docisnąć kopystką, aby wydobyć z niej jak najwięcej soku, zawartość koszyczka wyrzucić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 30 g płynu z gotowania, dodać masło, żółtka, sól i pieprz, uruchomić Zagęszczanie/80°C.
- Dodać rozdrobniony estragon, wymieszać10 s/obr. 2.5. Sos béarnaise podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).