Soljanka (solanka) z kapustą i kiełbasą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
546.9 kcal /
2288.1 kJ
Kalorie
23.9 gBiałko
19 gWęglowodany
43 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g ziemniaków, woskowych (niemączystych), pokrojonych na kawałki
  • 80 g ogórków konserwowych odsączonych (zalewę zachować), pokrojonych na kawałki
  • 250 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 30 g oleju
  • 300 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 550 g kiełbasy np. podwawelskiej, myśliwskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 50 g kapusty kiszonej odsączonej, pokrojonej na kawałki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 250 g wody
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 4 plastry cytryny

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać ogórki i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. .
  3. Dodać rozdrobnione warzywa, kiełbasę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy, musztardę, koncentrat bulionu warzywnego, 50 g zalewy z ogórków i wodę, przemieszać kopystką, gotować35 min/100°C//obr. 1. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Soljankę (solankę) z kapustą i kiełbasą podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem śmietany i cytryny.
Przewijanie do góry