Solanka z mięsem

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
354 kcal /
1483 kJ
Kalorie
22.9 gBiałko
9.8 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 150 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki, plus 100g zalewy z ogórków kiszonych
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 70 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 100 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. myśliwskiej, pokrojonej w półplasterki
  • 50 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 250 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, np. łopatki udźca, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 150 g mięsa wieprzowego bez ścięgien i białych błonek, np. łopatki szynki, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1000 g wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 100 g szynki wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 100 ggrzybów, marynowanych pokrojonych na kawałki
  • 35 g zielonych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
  • 35 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 2 – 3 łyżki kaparów, konserwowych (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do dekoracji
  • 6 plastrów cytryny do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ogórki kiszone, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę i seler, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać olej, kiełbasę i boczek, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać mięso wołowe, mięso wieprzowe, wodę, sól, ziele angielskie i liście laurowe, gotować70 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać szynkę i rozdrobnioną wcześniej marchewkę z pietruszką i selerem, gotować kolejne20 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać rozdrobnione wcześniej ogórki, 100 g zachowanej zalewy z ogórków, koncentrat pomidorowy, marynowane grzyby i oliwki, gotować kolejne5 min/100°C//obr. 1.
  9. Dodać rozdrobnione wcześniej zioła, kapary i pieprz, wymieszać kopystką. Każdą porcję zupy udekorować 1 łyżką kwaśnej śmietany i 1 plastrem cytryny. Solankę z mięsem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry