Ślimaczki bazyliowe z serem edamskim i porem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
288.8 kcal /
1208.2 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
35.8 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 380 g wody letniej
  • 100 g pesto z bazylii (patrz wskazówka)
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
  • 650 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia miski
  • 400 g pora biała i jasnozielona część, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 40 g masła
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 270 g sera żółtego, w plastrach Hochland®, Edamski (2 opakowania, łącznie 16 plastrów)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pesto, drożdże, mąkę i ¾ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć por i masło, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić.
  4. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt (ok. 70 x 40 cm). Na cieście ułozyć odważony ser. Na serze rozsmarować duszony por. Zwinąć wzdłuż krótszego brzegu w roladę, pokroić na ok. 4 cm plastry, tak aby powstało 16 ślimaczków. Ślimaczki ułożyć na przygotowanej blasze przeciętą stroną do góry. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Piec 25-30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Ślimaczki bazyliowe z serem edamskim i porem podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako przekąskę.
Przewijanie do góry