Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
288.5 kcal /
1207.8 kJKalorie
1207.8 kJKalorie
17.8 gBiałko
15.4 gWęglowodany
18.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oleju rzepakowego
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 50 g cukru
- 60 – 70 g octu balsamicznego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ¼
- łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- 3 goździki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 450 – 500 g filetów ze śledzi, solonych, a’la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cukier, ocet, tymianek, kolendrę, goździki i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować25 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śledzie, odstawić.
- Do słoika włożyć 2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli, następnie ułożyć warstwę z odważonych śledzi. Czynności powtarzać do wyczerpania składników, kończąc warstwą konfitury. Słoik szczelnie zakręcić, odstawić do lodówki na min. 24 godz.
- Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli podawać schłodzone jako przystawkę, np. z dodatkiem pieczywa.