Serek ziołowy
197.6 kcal /
826.9 kJKalorie
826.9 kJKalorie
8.1 gBiałko
4 gWęglowodany
16.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 1 ząbek czosnku
- 2 – 3 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (patrz wskazówka)
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 500 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
- 1 czubata łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu kolorowego, świeżo mielonego
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Koszyczek wyłożyć podwójną warstwą gazy, włożyć do dużej miski, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, min. 30% tłuszczu, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać zioła prowansalskie, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kwaśną śmietanę, twaróg, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3.
- Dodać przygotowaną wcześniej bitą śmietanę, wymieszać5 s/obr. 3.5. Masę serową przełożyć do przygotowanego koszyczka, przykryć, odstawić do lodówki na 2 dni, upewniając się, że zawartość koszyczka nie dotyka odciekającej serwatki (patrz wskazówka). Serek przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Serek ziołowy podawać jako dodatek do pieczywa i przechowywać w lodówce do 3 dni.