Semifreddo zabajone

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
261 kcal /
1090.5 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
16.3 gWęglowodany
18.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Semifreddo: 300
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 g wina Marsala, słodkiego białego innego białego słodkiego mocnego wina
  • 1 szczypta soli
  • Polewa: 60
  • ggorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3.5(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jajka, żółtka, cukier, wino Marsala i sól, podgrzać6 min/70°C/obr. 4, następnie wymieszać1 min/obr. 10. Naczynie miksujące wyjąć z obudowy, odstawić na ok. 20-30 min do ostygnięcia. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie.
  3. Dodać bitą śmietanę, wymieszać3 min/obr. 3.
  4. Formę keksową (30 x 10 x 7 cm) wyłożyć folią spożywczą. Masę przelać do formy, odstawić do zamrażalnika na 12 godz. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 9.
  6. Dodać śmietanę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 3. W tym czasie semifreddo wyjąć z formy, pokroić w plastry. Semifreddo zabajone podawać udekorowane polewą czekoladową.
Przewijanie do góry