Scones z camembertem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
90.4 kcal /
378.4 kJ
Kalorie
3.4 gBiałko
7.8 gWęglowodany
5.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Scones: 120
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 10 g cukru
  • 60 g mleka
  • 30 g masła miękkiego
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania scones
  • pieprz, mielony do oprószenia scones
  • Nadzienie i składanie scones: 40
  • g jasnych winogron bezpestkowych
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 120 g sera camembert pokrojonego na kawałki
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodać mleko i masło, wymieszać30 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą kieliszka wyciąć 32 kółka (Ø 3-4 cm, patrz wskazówka), przekładać je na przygotowaną wcześniej blachę, posmarować jajkiem, następnie oprószyć pieprzem.
  3. Piec 12-15 min (180°C). Odstawić do ostudzenia. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie.
  4. Do naczynia miksującego włożyć winogrona, orzechy i ser, dodać sól i pieprz, rozdrobnić40 s/obr. 4. Nadzienie nałożyć równomiernie na połowę przygotowanych scones, przykryć pozostałymi scones. Podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry