Scones z camembertem
90.4 kcal /
378.4 kJKalorie
378.4 kJKalorie
3.4 gBiałko
7.8 gWęglowodany
5.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Scones: 120
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼
- łyżeczki soli
- 10 g cukru
- 60 g mleka
- 30 g masła miękkiego
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania scones
- pieprz, mielony do oprószenia scones
- Nadzienie i składanie scones: 40
- g jasnych winogron bezpestkowych
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych
- 120 g sera camembert pokrojonego na kawałki
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodać mleko i masło, wymieszać30 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą kieliszka wyciąć 32 kółka (Ø 3-4 cm, patrz wskazówka), przekładać je na przygotowaną wcześniej blachę, posmarować jajkiem, następnie oprószyć pieprzem.
- Piec 12-15 min (180°C). Odstawić do ostudzenia. W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego włożyć winogrona, orzechy i ser, dodać sól i pieprz, rozdrobnić40 s/obr. 4. Nadzienie nałożyć równomiernie na połowę przygotowanych scones, przykryć pozostałymi scones. Podawać jako przekąskę.