Satay z sosem orzechowym
1026 kcal /
4297 kJKalorie
4297 kJKalorie
70.2 gBiałko
23.4 gWęglowodany
74.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Satay: 1
- ząbek czosnku
- 15 – 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 – 2 łyżeczki kolendry, świeżej tylko liście
- 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 – 1 ½
- łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼
- łyżeczki chili, suszonego mielonego
- 5 łyżek oleju sezamowego
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w podłużne paski ogrubości 2-2,5 cm
- 500 g wody
- Sos orzechowy: 100
- g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g mleka kokosowego
- 130 g wody
- 1 – 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i kolendrę, rozdrobnić4 s/obr. 8.
- Dodać sok z cytryny, sos sojowy, kurkumę, chili i olej sezamowy, zmiksować10 s/obr. 10. Powstałą marynatę przełożyć do miski.
- Miskę z marynatą postawić na pokrywie naczynia miksującego, odważyć do niej kurczaka. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Pasek kurczaka nabić na patyczek do szaszłyków, przebijając mięso w trzech miejscach. Czynność powtórzyć dla pozostałych zamarynowanych kawałków kurczaka. Szaszłyki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze13-15 min/Varoma/obr. 1.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, funkcja grill. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Gotowane na parze szaszłyki przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, wstawić do piekarnika i piec ok. 8-10 min (180°C, funkcja grill). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać orzeszki, dodać olej, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cukier, imbir, czosnek i chili, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mleko kokosowe i wodę, gotować5 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać sos sojowy, wymieszać10 s/obr. 3. Powstały sos orzechowy przełożyć do miski.
- Satay z kurczaka podawać z sosem orzechowym bezpośrednio po przygotowaniu.