Roladki naleśnikowe z ricottą i pomarańczą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
333.7 kcal /
1396.2 kJ
Kalorie
11.5 gBiałko
39.6 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Naleśniki: 20
  • g masła plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mleka 2,0% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 100 g wody
  • Nadzienie: 30
  • g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 50 g sera mascarpone
  • 20 – 30 g cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka likieru owocowego, Grand Marnier (opcjonalnie)
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
  • Pomarańczowy karmel: 30
  • g cukru
  • 50 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić1 min/60°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, cukier, jajka, mleko i wodę, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do miski.
  3. Nieprzywierającą patelnię (Ø 24 cm) natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego naczynia miksującego włożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową, rozdrobnić15-20 s/obr. 6. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać ricottę, mascarpone, cukier i likier, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Na środku każdego naleśnika nałożyć po 1 łyżce nadzienia, rozsmarować. Prawą i lewą krawędź naleśnika złożyć do środka, następnie cały naleśnik zwinąć w rulon. Czynności powtórzyć dla pozostałych naleśników.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej sok pomarańczowy, odstawić.
  8. Na suchą, nieprzywierającą patelnię, wsypać odważony wcześniej cukier, dodać odważony sok pomarańczowy, szybko wymieszać, następnie podgrzewać 3-4 min bez mieszania do momentu, aż zawartość patelni będzie mieć konsystencję złotobrązowego karmelu. Roladki naleśnikowe z ricottą i pomarańczą podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane kawałkami pomarańczowego karmelu.
Przewijanie do góry