
Roladki naleśnikowe z ricottą i pomarańczą
333.7 kcal /
1396.2 kJKalorie
1396.2 kJKalorie
11.5 gBiałko
39.6 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Naleśniki: 20
- g masła plus dodatkowa ilość do smażenia
- 120 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mleka 2,0% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 100 g wody
- Nadzienie: 30
- g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 50 g sera mascarpone
- 20 – 30 g cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżka likieru owocowego, Grand Marnier (opcjonalnie)
- 1 łyżka likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (opcjonalnie)
- Pomarańczowy karmel: 30
- g cukru
- 50 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić1 min/60°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, cukier, jajka, mleko i wodę, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do miski.
- Nieprzywierającą patelnię (Ø 24 cm) natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Umyć naczynie miksujące.
- Do czystego naczynia miksującego włożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową, rozdrobnić15-20 s/obr. 6. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ricottę, mascarpone, cukier i likier, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na środku każdego naleśnika nałożyć po 1 łyżce nadzienia, rozsmarować. Prawą i lewą krawędź naleśnika złożyć do środka, następnie cały naleśnik zwinąć w rulon. Czynności powtórzyć dla pozostałych naleśników.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej sok pomarańczowy, odstawić.
- Na suchą, nieprzywierającą patelnię, wsypać odważony wcześniej cukier, dodać odważony sok pomarańczowy, szybko wymieszać, następnie podgrzewać 3-4 min bez mieszania do momentu, aż zawartość patelni będzie mieć konsystencję złotobrązowego karmelu. Roladki naleśnikowe z ricottą i pomarańczą podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane kawałkami pomarańczowego karmelu.