Sałatka jarzynowa na Varomie
463.1 kcal /
1937.7 kJKalorie
1937.7 kJKalorie
6.7 gBiałko
26.8 gWęglowodany
36.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g marchewki pokrojonej na większe kawałki
- 200 g korzenia pietruszki pokrojonego na większe kawałki
- 100 g selera pokrojonego na większe kawałki
- 300 g ziemniaków pokrojonych na większe kawałki
- 500 g wody
- 4 jajka
- 180 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 300 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 70 g pora tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 puszka zielonegogroszku, konserwowego odsączonego z zalewy (240g)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 300 – 400 g majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu, tartego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę i seler, rozdrobnić5-6 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić9-10 s/obr. 4. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka odstawić do ostudzenia.
- Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, warzywa przełożyć do miski, odstawić do ostygnięcia. Ostudzone jajka obrać, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka i ogórki, rozdrobnić8 s/obr. 4. Przełożyć do miski z warzywami.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane jajka, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z warzywami.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej por i majonez, dodać groszek, musztardę, sól, pieprz, majonez i chrzan, dokładnie wymieszać kopystką, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę jarzynową na Varomie podawać schłodzoną jako przystawkę.