Ryż pieczony z warzywami
368 kcal /
1542 kJKalorie
1542 kJKalorie
9 gBiałko
50 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g ryżu basmati
- 200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 200 g różyczek kalafiora
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 80 g rodzynek
- 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 50 g oleju słonecznikowego
- 800 g wody
- 2 – 3 łyżeczki soli
- migdały, w słupkach do posypania (patrz wskazówka)
- orzeszki ziemne, niesolone do posypania (patrz wskazówka)
- 2 – 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ryż. Przełożyć do naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty”, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić ponownie dużą miskę, odważyć do niej marchewkę, kalafior i szpinak, wymieszać. Przełożyć do naczynia kamionkowego do zapiekania „Betty” na warstwę ryżu, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir i chili, rozdrobnić3-5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, rodzynki, kmin rzymski, kolendrę, paprykę i olej, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i sól, wymieszać3 s//obr. 2. Przełożyć do naczynia kamionkowego „Betty”, wyrównać kopystką. Nałożyć pokrywę naczynia kamionkowego.
- Piec 1 godz. (180°C). Ostrożnie wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka min do ostudzenia. Ryż pieczony z warzywami przemieszać kopystką, podawać posypany słupkami migdałów i liśćmi kolendry.