Ryżowy pudding z herbatą
249 kcal /
1056 kJKalorie
1056 kJKalorie
6.6 gBiałko
36.6 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- 900 g mleka
- 100 g mleka kokosowego, light, w puszce
- 50 g brązowego cukru
- 2 torebki herbaty np. Earl Grey
- 2 laski cynamonu przełamane na pół
- 220 g ryżu białego, krótkoziarnistego
- 8 moreli suszonych, bez pestek pokrojonych na 5 mm kawałki, do podania
- 2 łyżki orzechów pistacjowych, prażonych, siekanych do podania
- 2 łyżki płatków kokosowych do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko i mleko kokosowe, dodać cukier, herbatę, cynamon, ekstrakt z wanilii i sól, gotować bez założonej miarki8 min/100°C//obr. 1. Ostrożnie wyjąć torebki z herbatą, wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać ryż, podgrzewać bez założonej miarki30-40 min/90°C/obr. 1. Pudding przełożyć do 8 pucharków lub miseczek.
- Ryżowy pudding z herbatą podawać na ciepło, udekorowany suszonymi morelami, pistacjami i płatkami kokosowymi.