Soczewica garam masala z ryżem basmati
356 kcal /
1490.5 kJKalorie
1490.5 kJKalorie
15.5 gBiałko
62.5 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 200 g ryżu białego, basmati Melvit
- 1800 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej Melvit
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 200 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 200 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki przyprawygaram masala
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- jogurtgrecki ilość do podania
- kolendra, świeża tylko liście, ilość do podania
- 2 łyżeczki czarnuszki Melvit
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowany ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć folią aluminiową, aby nie ostygł, odstawić w ciepłe miejsce. Opłukać naczynie miksujące i koszyczek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, paprykę i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać opłukaną soczewicę, ziemniaki, pozostałe 800 g wody, kmin rzymski, pieprz cayenne, paprykę słodką, paprykę wędzoną, mieloną kolendrę, koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, sok z cytryny, przyprawę garam masala, pieprz i pozostałe ½ łyżeczki soli, gotować7 min/100°C//obr. 1.
- Soczewicę garam masala podawać z ryżem basmati, posypaną rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi i udekorowaną jogurtem, kolendrą i czarnuszką.