Soczewica garam masala z ryżem basmati

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
356 kcal /
1490.5 kJ
Kalorie
15.5 gBiałko
62.5 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 200 g ryżu białego, basmati Melvit
  • 1800 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 180 g czerwonej soczewicy, suszonej Melvit
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 200 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki przyprawygaram masala
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • jogurtgrecki ilość do podania
  • kolendra, świeża tylko liście, ilość do podania
  • 2 łyżeczki czarnuszki Melvit

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowany ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć folią aluminiową, aby nie ostygł, odstawić w ciepłe miejsce. Opłukać naczynie miksujące i koszyczek.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, paprykę i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać opłukaną soczewicę, ziemniaki, pozostałe 800 g wody, kmin rzymski, pieprz cayenne, paprykę słodką, paprykę wędzoną, mieloną kolendrę, koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać pomidory, sok z cytryny, przyprawę garam masala, pieprz i pozostałe ½ łyżeczki soli, gotować7 min/100°C//obr. 1.
  8. Soczewicę garam masala podawać z ryżem basmati, posypaną rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi i udekorowaną jogurtem, kolendrą i czarnuszką.
Przewijanie do góry