Sałatka ziemniaczana z boczkiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
294.7 kcal /
1232.9 kJ
Kalorie
6.6 gBiałko
27.5 gWęglowodany
17.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos: 150
  • g wody mineralnej, niegazowanej
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 45 g oliwy z oliwek
  • Sałatka ziemniaczana: 500
  • g wody
  • 4 łyżki soli
  • 800 g ziemniaków nieobranych, małych (ok. 3-4 cm dł.)
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w półkrążki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu mięsnego, pieprz, sól, ocet, musztardę i oliwę, podgrzać3 min/50°C/obr. 1, następnie wymieszać20 s/obr. 8. Przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ziemniaki odstawić do ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć boczek, dusić4 min/120°C/obr. 1. Dodać cebulę, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, przełożyć do dużej miski, dodać boczek z cebulą, dokładnie wymieszać. Polać sosem, ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3 godz. Sałatkę ziemniaczana z boczkiem podawać schłodzoną.
Przewijanie do góry