Różowe pierogi z kozim serem i ziemniakami
91.6 kcal /
383.6 kJKalorie
383.6 kJKalorie
3.2 gBiałko
11.9 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 70
- g wody
- 140 g soku z czerwonych buraków
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- olej do natłuszczenia
- 400 g mąki pszennej typu 450
- Farsz z koziego sera i ziemniaków: 50
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku mały
- (opcjonalnie)
- 20 g masła
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych całkowicie ostudzonych, pokrojonych na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 300 – 350 g koziego sera, miękkiego twarogowego, podzielonego na kawałki
- 300 – 350 g koziego sera, typu rolada podzielonego na kawałki
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
- mąka pszenna do oprószenia
- woda dogotowania pierogów
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę i sok, dodać masło, podgrzewać3 min/90°C/obr. 1. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę, zmiksować30 s/obr. 5. Przemieszać kopystką, pozostawić w otwartym naczyniu miksującym na 3 min lub do momentu, aż temp. ciasta spadnie do 60°C, następnie wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć do natłuszczonej miski, uformować w kulę. Przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, ser, tymianek, sól i pieprz, wymieszać30 s//obr. 4. Jeżeli masa jest zbyt luźna, dodać 2-3 łyżki kaszy manny, wymieszać kopystką, odstawić na 10 min. Przełożyć do innego naczynia, doprawić do smaku, odstawić.
- Przygotowane wcześniej ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 1-2 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżkę farszu, zlepiać brzegi, dokładnie je dociskając. Odkładać na oprószoną mąką deskę, przykryć folią lub czystą ściereczką, aby pierogi nie wysychały. Czynność powtórzyć dla pozostałych krążków ciasta.
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Pierogi wkładać partiami do dużej ilości osolonej wody, lekko zamieszać, gotować na niewielkiej mocy palnika ok. 5 min od wypłynięcia. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, ostrożnie układać na talerzach. Różowe pierogi podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).