Różowe pierogi z kozim serem i ziemniakami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
91.6 kcal /
383.6 kJ
Kalorie
3.2 gBiałko
11.9 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 70
  • g wody
  • 140 g soku z czerwonych buraków
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • olej do natłuszczenia
  • 400 g mąki pszennej typu 450
  • Farsz z koziego sera i ziemniaków: 50
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku mały
  • (opcjonalnie)
  • 20 g masła
  • 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych całkowicie ostudzonych, pokrojonych na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 300 – 350 g koziego sera, miękkiego twarogowego, podzielonego na kawałki
  • 300 – 350 g koziego sera, typu rolada podzielonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
  • mąka pszenna do oprószenia
  • woda dogotowania pierogów

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i sok, dodać masło, podgrzewać3 min/90°C/obr. 1. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać mąkę, zmiksować30 s/obr. 5. Przemieszać kopystką, pozostawić w otwartym naczyniu miksującym na 3 min lub do momentu, aż temp. ciasta spadnie do 60°C, następnie wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć do natłuszczonej miski, uformować w kulę. Przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ziemniaki, ser, tymianek, sól i pieprz, wymieszać30 s//obr. 4. Jeżeli masa jest zbyt luźna, dodać 2-3 łyżki kaszy manny, wymieszać kopystką, odstawić na 10 min. Przełożyć do innego naczynia, doprawić do smaku, odstawić.
  5. Przygotowane wcześniej ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 1-2 mm i szklanką (Ø 7,5 cm) wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść ok. 1 łyżkę farszu, zlepiać brzegi, dokładnie je dociskając. Odkładać na oprószoną mąką deskę, przykryć folią lub czystą ściereczką, aby pierogi nie wysychały. Czynność powtórzyć dla pozostałych krążków ciasta.
  6. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Pierogi wkładać partiami do dużej ilości osolonej wody, lekko zamieszać, gotować na niewielkiej mocy palnika ok. 5 min od wypłynięcia. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, ostrożnie układać na talerzach. Różowe pierogi podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry