
Roladki z zielonego omletu z szynką i mozzarellą
167.4 kcal /
700.4 kJKalorie
700.4 kJKalorie
14.6 gBiałko
3.2 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g liści szpinaku, świeżych
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
- 300 g wody
- 30 g szynkigotowanej pokrojonej w 1 cm kostkę
- ½
- opakowania sera mozzarella (pół kulki, ok. 50g), pokrojonego w paski szer. 1 cm
👨🍳 Przygotowanie
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy, wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szpinak, dodać jajka, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7. Masę przelać na przygotowany wkład Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z masą jajeczną, odważyć na wkład Varomy szynkę, równomiernie rozłożyć w masie jajecznej, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma. Omlet osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, przełożyć na deskę tak, aby papier do pieczenia znajdował się u góry. Ostrożnie odkleić papier, ponownie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na omlecie ułożyć pasek z mozzarelli. Omlet ciasno zwinąć, pokroić na 8 kawałków. Roladki z zielonego omletu z szynką i mozzarellą podawać bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło lub po ostudzeniu w formie lunchboxu.