Ryżowe pulpety z kalafiorem
379 kcal /
1587 kJKalorie
1587 kJKalorie
10 gBiałko
51 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 kalafior z liśćmi (ok. 500g, patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 950 g wody
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 320 g ryżu, ugotowanego (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 30 g mąki pszennej
- 20 g bułki tartej
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ – 1
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g masła
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
👨🍳 Przygotowanie
- Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Liście kalafiora zachować, twarde łodygi wyrzucić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć liście kalafiora, rozdrobnić3 s/obr. 8. Liście zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego i 450 g wody, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki kalafiora, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Wywar z liści kalafiora przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 300 g ugotowanego na parze kalafiora, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ryż, jajko, 20 g mąki, bułkę tartą, ¾ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i pieprz ziołowy, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Z masy formować pulpety (Ø 3,5 cm), układać w dolnej części i na wkładzie przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 200 g wywaru z liści kalafiora, dodać śmietanę, masło, pozostałe 10 g mąki, pozostałe ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i czosnek granulowany, odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 2. Ugotowane na parze pulpety ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem gotowanych ziemniaków i wybranej surówki.