Ryż z warzywami i ananasem
169.4 kcal /
709.1 kJKalorie
709.1 kJKalorie
4.5 gBiałko
39.3 gWęglowodany
0.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g wody
- 160 g ryżu
- 100 g marchewki pokrojonej w ok. 1 cm plastry
- 100 g cukinii pokrojonej w ok. 1 cm plastry
- 400 g czerwonej papryki (300g, pokrojonej w ok. 1 cm paski i 100g, pokrojonej na kawałki)
- 150 g pieczarek pokrojonych w ok. 5 mm plastry
- 30 g octu balsamicznego
- 20 g brązowego cukru
- 30 g miodu
- 40 g sosu sojowego
- 150 g ananasa, świeżego pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 szczypty pieprzu syczuańskiego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, cukinię, 300 g papryki pokrojonej paski i pieczarki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Ryż przemieszać kopystką.
- Ponownie nałożyć na pokrywę naczynia miksującego przystawkę Varoma, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Odstawić razem z przystawką Varoma w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g papryki pokrojonej na kawałki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Paprykę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ocet balsamiczny, cukier i miód, wymieszać10 s/obr. 1, następnie gotować3 min/100°C/obr. 2.
- Dodać sos sojowy, ananas, sok z cytryny, pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.
- Ryż z warzywami i ananasem podawać polany sosem, bezpośrednio po przygotowaniu.