Rolada z kurczaka z karmelizowanymi ziemniakami
598.3 kcal /
2923.5 kJKalorie
2923.5 kJKalorie
42.5 gBiałko
39.5 gWęglowodany
41.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów, całych, mieszanych prażonych, np. włoskich, laskowych, piniowych
- 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 250 g pieczarek przekrojonych na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 400 g ziemniaków, mączystych małych (Ø ok. 4 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
- 50 g syropu klonowego
- 50 g miodu
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 100 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 100 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g whisky
- 50 g wody
- 2 filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 500g)
- 1 opakowanie szynki serrano pokrojonej w plastry (100g)
- 300 g wody
- 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 30 g cebuli szalotki, czosnek i pieczarki, dodać oliwę i ¼ łyżeczki soli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. . Duszone pieczarki przełożyć do koszyczka umieszczonego w misce, aby odsączyć z nadmiaru płynu, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne, odważyć do niego ziemniaki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać syrop klonowy, dodać 30 g masła, paprykę, cynamon, pieprz cayenne i ¼-½ łyżeczki soli, podgrzewać3 min/90°C/obr. 1. W tym czasie odsączone pieczarki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przelać do naczynia z ziemniakami, wymieszać dokładnie kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 30 g cebuli szalotki, dodać seler naciowy, por i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 50 g masła i whisky, dusić7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie filety z piersi kurczaka rozbić na grubość 1 cm, następnie ułożyć na arkuszu folii spożywczej (50 x 30 cm) wzdłuż dłuższego boku w taki sposób, aby lekko nachodziły na siebie, tworząc jeden płat. Na mięsie ułożyć plastry szynki, następnie rozsmarować odsączone duszone pieczarki. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, ciasno zawijając w folię spożywczą i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Upewnić się, że niektóre otwory pozostały niezakryte, aby umożliwić cyrkulację pary.
- Do naczynia miksującego dodać 150 g wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z roladą z kurczaka, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego brokuł, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie, pod koniec gotowania na parze, rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Ugotowane na parze brokuły przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygły. Dolną część przystawki Varoma pozostawić na pokrywie naczynia miksującego i ostrożnie odwinąć roladę z folii, aby soki spłynęły do naczynia miksującego. Zdjąć przystawkę Varoma, roladę ułożyć na ziemniakach. Piec 20-25 min (190°C, patrz wskazówka). W tym czasie przygotować sos.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione orzechy, pozostałe 20 g masła, 150 g wody i ¼ łyżeczki soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C/obr. 2, następnie założyć miarkę, zmiksować30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Roladę z kurczaka pokroić w plastry, podawać z karmelizowanymi ziemniakami, brokułami i sosem bezpośrednio po przygotowaniu.