Rolada z boczku i schabu
1009.5 kcal /
4223.8 kJKalorie
4223.8 kJKalorie
33.4 gBiałko
1.8 gWęglowodany
94.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1250 g boczku, surowego, bez kości, ze skórą 1 płat (grubość 3-4 cm)
- 750 g schabu wieprzowego w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ½ – 1
- łyżka suszonych płatków chili
- skórkę z pomarańczy z 1 szt., ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na kawałki (4 x 1 cm)
- 5 ząbków czosnku
- 6 liści szałwii, świeżych
- 2 łyżeczki liści szałwii, suszonych
- 30 g soli morskiej,gruboziarnistej
- 50 g białego wina, wytrawnego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej boczek i schab, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kopru włoskiego i chili, prażyć7 min/120°C/obr. . Wyjąć naczynie miksujące z obudowy na 10 min, pozostawić do ostygnięcia. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie.
- Dodać skórkę z pomarańczy, zmielić30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać czosnek, szałwię i sól, rozdrobnić20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino, wymieszać10-15 s/obr. 5.
- Boczek ułożyć na desce do krojenia skórą do dołu, wsunąć pod spód nić wędliniarską. Na wierzchu, na całej powierzchni ostrym nożem zrobić poprzeczne nacięcia. Boczek równomiernie posmarować marynatą, wcierając ją także w poprzeczne nacięcia. Na środku boczku ułożyć schab. Złączyć dwa boki boczku tak, aby całkowicie pokryć schab (patrz wskazówka), zawiązać ciasno nicią wędliniarską, następnie nić wędliniarską zawiązać na całej długości rolady w 2-3 cm odstępach. Ostrożnie odwrócić roladę łączeniem do dołu, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Odstawić do lodówki na min. 8 godz. (najlepiej na całą noc).
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Roladę osuszyć papierowymi ręcznikami, piec w naczyniu żaroodpornym bez założonej pokrywy 2 godz. 10 min (160°C), następnie zwiększyć temp. do 220°C, piec 25 min. Roladę ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15-20 min (patrz wskazówka). Roladę z boczku i schabu podawać pokrojoną w plastry na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.