Rolada drobiowa z papryką, pomidorami i mozzarellą
227 kcal /
953 kJKalorie
953 kJKalorie
30.7 gBiałko
10.2 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 120
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 120 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g bułki tartej
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- Rolada drobiowa: 900
- g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 3 cm kawałki
- 25 g bułki tartej
- 60 g mleka
- 1 jajko
- 2 – 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 125 g sera mozzarella pokrojonego w słupki ogrubości 2 cm
- 750 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia folii
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać czerwoną paprykę i zieloną paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać bułkę tartą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, bazylię, tymianek i chili, wymieszać10 s//obr. 3. Powstały farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g kurczaka, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g kurczaka, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobnione wcześniej mięso, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g kurczaka, rozdrobnić10 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobnione wcześniej mięso, bułkę tartą, mleko, jajko, słodką paprykę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3.5.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić.
- Na blacie rozłożyć 2 prostokątne arkusze folii spożywczej (ok. 45 x 30 cm) i zwilżyć ich powierzchnie wodą. Na jeden arkusz wyłożyć połowę masy mięsnej i za pomocą zwilżonych dłoni uformować prostokąt (18 x 25 cm, grubość 1 cm). Na środku masy mięsnej, wzdłuż dłuższych boków, nałożyć połowę mozzarelli i połowę przygotowanego wcześniej farszu, formując wałek. Za pomocą folii zwinąć masę mięsną w roladę tak, aby farsz znalazł się wewnątrz. Roladę szczelnie zawinąć w folię, oba końce folii mocno skręcić. W ten sam sposób przygotować drugą roladę. Obie rolady ułożyć na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze45 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, rolady odstawić na 15 min, następnie ostrożnie usunąć folię. Roladę drobiową z papryką, pomidorami i mozzarellą podawać pokrojoną w 1 cm plastry na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.