Relish z zielonych pomidorów
286.8 kcal /
1200 kJKalorie
1200 kJKalorie
5.6 gBiałko
55.6 gWęglowodany
6.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki białejgorczycy w ziarnach
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
- 15 g oliwy z oliwek
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 130 g żółtej papryki pokrojonej na kawałki
- 130 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
- 700 g zielonych pomidorów bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 90 g cukru
- 100 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 100 g cebuli dymki drobno pokrojonej, razem z zieloną częścią (ok. 3-4 szt.)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać gorczycę, pieprz i oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać czerwoną paprykę, żółtą paprykę, zieloną paprykę i pomidory, rozdrobnić5 s/obr. 5. Następnie dusić bez założonej miarki8 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cukier, ocet, sól i cebulę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/115°C/obr. 1. Przelać do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić, odstawić do całkowitego ostudzenia. Relish z zielonych pomidorów podawać jako dodatek do dań wytrawnych i pieczywa.