Racuchy z konfiturą truskawkową (ruchanki)
207.1 kcal /
867.2 kJKalorie
867.2 kJKalorie
3.6 gBiałko
37.4 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 600 g mleka
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 jajka
- 130 – 150 g cukru (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- 500 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
- 500 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 50 g wody (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- smalec ilość do smażenia
- olej ilość do smażenia (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, drożdże, jajka, 50 g cukru i sól, wymieszać1 min/obr. 3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. (patrz wskazówka). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać wodę, pozostałe 80-100 g cukru i aromat waniliowy. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, odparowywać20-25 min/Varoma/obr. 1. Konfiturę przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu na średniej mocy palnika. Nakładać porcjami ciasto za pomocą łyżki, tworząc placuszki (Ø 7-8 cm, patrz wskazówka), smażyć partiami 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone racuchy odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Racuchy z konfiturą truskawkową (ruchanki) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.