Rabarbarowa lasagne
591.5 kcal /
2476.5 kJKalorie
2476.5 kJKalorie
13.8 gBiałko
58.3 gWęglowodany
35.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 900 g rabarbaru pokrojonego na 2-4 cm kawałki
- 80 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 100 g cukru
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g sera mascarpone
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g kaszy manny
- 4 żółtka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku
- 10 – 12 płatów makaronu, suchego, typu lasagne
- 3 banany pokrojone w 0,5 cm plastry (ok. 200g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g rabarbaru, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g rabarbaru, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionym rabarbarem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g rabarbaru, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionym rabarbarem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier, podgrzać1 min/37°C/obr. 4.
- Dodać twaróg, zmiksować10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mascarpone, 50 g wiórków kokosowych, kaszę, żółtka i budyń, zmiksować20 s/obr. 6.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej pozostałe 50 g wiórków kokosowych, odstawić.
- Formę do pieczenia o wymiarach (ok. 30 x 24 cm) natłuścić masłem, posmarować ¼ masy serowej, na niej ułożyć obok siebie 6 płatów lasagne, ponownie posmarować ¼ masy serowej, ułożyć połowę rabarbaru i plastrów banana. Następnie ponownie ułożyć płaty lasagne, posmarować ¼ masy, ułożyć pozostały rabarbar i plastry banana. Zakończyć pozostałą masą serową, posypać odważonymi wiórkami kokosowymi.
- Piec 40-45 min (180°C). Rabarbarową lasagne podawać na ciepło.