Pudding migdałowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
266.2 kcal /
1113.7 kJ
Kalorie
7.8 gBiałko
37.3 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g migdałów
  • 500 g mleka
  • 70 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 50 g kaszy manny
  • 30 g dżemu morelowego plus dodatkowa ilość do dekoracji (ok. 6 łyżek)
  • 20 – 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 12 moreli suszonych, bez pestek pokrojonych na 5 mm kawałki, do posypania
  • 2 łyżki migdałów, w płatkach uprażonych na suchej patelni, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać migdały, zmielić10 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masę marcepanową, sól i skórkę pomarańczową, podgrzewać6 min/98°C/obr. 2
  3. Dodać kaszę mannę i zmielone migdały, wymieszać20 s//obr. 4, następnie gotować8 min/98°C//obr. 2.
  4. Dodać dżem morelowy i sok pomarańczowy, wymieszać15 s//obr. 4. Pudding przełożyć do 6 pucharków, do każdego dodać po 1 łyżce dżemu morelowego. Posypać suszonymi morelami i uprażonymi płatkami migdałów. Pudding migdałowy podawać jako deser, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry