Portugalskie babeczki z kremem
423.2 kcal /
1770.8 kJKalorie
1770.8 kJKalorie
5.8 gBiałko
40.1 gWęglowodany
27.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g mleka
- 175 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 5 żółtek
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- skórka z cytryny z ½ szt., ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na 7 cm kawałki
- masło do natłuszczenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiegogotowego (ok. 275g, patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, mąkę, śmietanę i żółtka, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, podgrzewać18 min/90°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę na 12 muffinek natłuścić masłem, odstawić. Z ciasta francuskiego wyciąć okręgi (Ø 9 cm, patrz wskazówka) i wyłożyć nimi przygotowaną formę w taki sposób, aby przykryte było dno i boki (patrz wskazówka).Zdjąć motylek. Ostrożnie usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny.
- Do każdej foremki przełożyć krem do maks. ¾ wysokości (patrz wskazówka). Piec 25-30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Babeczki pozostawić w formie na ok. 15 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Portugalskie babeczki z kremem podawać jako deser (patrz wskazówka).