Portugalskie babeczki z kremem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
423.2 kcal /
1770.8 kJ
Kalorie
5.8 gBiałko
40.1 gWęglowodany
27.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g mleka
  • 175 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 5 żółtek
  • 1 laska cynamonu przełamana na pół
  • skórka z cytryny z ½ szt., ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na 7 cm kawałki
  • masło do natłuszczenia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiegogotowego (ok. 275g, patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, mąkę, śmietanę i żółtka, wymieszać10 s/obr. 4.
  2. Dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny, podgrzewać18 min/90°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę na 12 muffinek natłuścić masłem, odstawić. Z ciasta francuskiego wyciąć okręgi (Ø 9 cm, patrz wskazówka) i wyłożyć nimi przygotowaną formę w taki sposób, aby przykryte było dno i boki (patrz wskazówka).Zdjąć motylek. Ostrożnie usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny.
  3. Do każdej foremki przełożyć krem do maks. ¾ wysokości (patrz wskazówka). Piec 25-30 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Babeczki pozostawić w formie na ok. 15 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Portugalskie babeczki z kremem podawać jako deser (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry