Powidła śliwkowe
42 kcal /
177 kJKalorie
177 kJKalorie
0.4 gBiałko
11 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1500 g śliwek węgierek, dojrzałych, wypestkowanych
- 150 g cukru (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śliwki.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej śliwki rozcięciem do góry. Owoce podsuszyć 1 godz. (100°C) w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Do naczynia miksującego włożyć podsuszone śliwki, zmiksować30 s/obr. 7.
- Założyć motylek.Dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować40 min/120°C/obr. 2.Zdjąć motylek.Przełożyć do wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off i natychmiast zakręcić (patrz wskazówka). Słoiki obrócić dnem do góry i zostawić na 10 min, następnie ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Powidła śliwkowe podawać po ostygnięciu lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.